Poster Een oog in zee - concept: Salomé Roodenburg - foto: Sophie Kalker - grafisch ontwerp: Esther Zwennes

EEN OOG IN ZEE – poëtisch muziektheater over macht, manipulatie en moed

‘Zonder monsters geen helden, zonder labyrint geen vrijheid!’

Première 5 november 2022 op festival November Music in de Grote Kerk, Den Bosch

Het artistiek team van Een oog in zee

Toelichting

Een oog in zee is een muziektheaterproductie van Stichting Noorderklank. In 75 minuten wordt een actuele versie gepresenteerd van de mythe van Ariadne en Theseus. Het libretto van Salomé Roodenburg vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Ariadne als een ‘oog’ op de waarheid ‘in een zee’ van leugens en manipulaties waarmee sommige machthebbers het volk hun wil opleggen. De muziektheaterproductie biedt een nieuwe context voor Haydn’s Arianna a Naxos dat integraal verwerkt is in een nieuwe compositie van Willem Boogman.

De rol van Ariadne wordt gezongen door mezzosopraan Helena van Heel. De rollen van Theseus en Dionysos worden, tekstloos, gespeeld door respectievelijk hoornist Fokke van Heel en accordeonist Vincent van Amsterdam. Danser Kenzo Kusuda voegt een extra dimensie toe die – vertaald in beweging – uiting geeft aan de ruimte en het gevoel van Ariadne. Door de compositie haast zichtbaar te maken gidst hij het publiek door het verhaal.

In de regie van Zephyr Brüggen en de scenografie van Salomé Roodenburg vervagen de grenzen tussen wat waar is en wat niet. Deze schimmenwereld wordt vormgegeven met doeken met schilderingen van Roodenburg en een lichtontwerp dat schaduwen en projecties kan creëren. Ariadne laat ons inzien dat de Minotaurus een verzinsel is om het volk te onderdrukken met angst, maar kunnen we haar wél blind vertrouwen?

Contactpersoon pers
Marjolein van Ruiten
pr@marjoleinvanruiten.com

Artistiek team

Helena van Heel (Ariadne) – mezzosopraan

De Zweeds-Nederlandse mezzosopraan Helena van Heel beschikt over een repertoire dat zich uitstrekt van barok tot hedendaagse muziek en zij wordt geprezen om haar bijzondere vertelkracht die ze etaleert bij zowel de grote werken van J.S. Bach als bij kamermuziekconcerten, liedrecitals en muziektheater.

www.helenavanheel.com

Vincent van Amsterdam (Dionysos) – accordeon

Vincent van Amsterdam is een groot promotor van de klassieke accordeon. Zowel zijn bachelor- als zijn masterstudie heeft hij cum laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hij zoekt graag samenwerkingen met andere musici en zijn repertoire wordt gekenmerkt door een brede reikwijdte, die reikt van Scarlatti, Bach en Franck tot Gubaidulina, Nordheim en Schmidt.

www.vincentvanamsterdam.nl

Fokke van Heel (Theseus) – hoorns

Fokke van Heel studeerde aan de conservatoria van Den Haag, Zwolle en Essen bij Oldrich Milek en Hermann Baumann. Na aanstellingen bij het Nederlands Balletorkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest is hij sinds 1998 eerste hoornist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest. Daarnaast speelt Fokke van Heel regelmatig in diverse kamermuziekensembles.

Kenzo Kusuda – dans en choreografie

Japanse choreograaf/danser Kenzo Kusuda ontsluiert de poëzie van het dansende lichaam. Kusuda neemt het publiek mee naar een wereld vol fantasie. Zijn werk zit boordevol mystieke schoonheid dat verder gaat dan onze zintuigen kunnen waarnemen. Met slechts de beweging van zijn lichaam op een leeg podium weet hij het onzichtbare op te roepen.

Salomé Roodenburg – libretto en scenografie

Salomé Roodenburg manifesteert zich als schrijver, dichter en als beeldend kunstenaar. In 2018 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie, aan de afdeling Beeld & Taal. Zij onderzoekt manieren om haar teksten, meestal zijn dat gedichten, samen te laten vallen met beelden die ze maakt. Zij doet dat niet op een illustratieve, maar op een associatieve manier.

www.salomeroodenburg.com

Willem Boogman – compositie

Willem Boogman is al meer dan 30 jaar actief als componist. Ideeën die direct gerelateerd zijn aan het dagelijks leven of aan bestaande muziek vormen veelal het uitgangspunt voor zijn composities. Voor Boogman is een muzikaal gegeven, zoals een melodie van Haydn, niet absoluut en kan door manipulatie van de elementen waaruit het is opgebouwd (het ‘DNA’ van de muziek) allerlei gedaantes aannemen, onafhankelijk van de muzikale stijl.

willemboogman.nl

Zephyr Brüggen – regie en lichtontwerp

Zephyr Brüggen is een theaterregisseur opgegroeid in Amsterdam en Italië en in 2021 afgestudeerd van de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Haar werk is het best te omschrijven als een gedicht. Muziek, beeldende kunst, het leven op straat, en de filosofie zijn haar grootste inspiratiebronnen. Ze zoekt het theatrale op in de werkelijkheid, en het werkelijke in het theater.

Speellijst

overige speelplekken worden toegevoegd zodra ze definitief zijn
Datum Locatie Ticketverkoop
do 3 november 2022 - 19:00 uur (tryout) Het Motorblok, Zaandam tickets (via Zaantheater)